Wednesday, December 1, 2010

Stomp: where every sound is music!


Χρήσιμες πληροφορίες: Γεννήθηκαν το 1991 στο Brighton, από τους Βρετανούς Luke Cresswell και Steve McNicholas, και τους βάφτισαν STOMP, που σημαίνει χτυπάω δυνατά το πόδι.

Γιατί οι Stomp είναι καταπληκτικοί: γιατί είναι μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί, ζογκλέρ και ακροβάτες ταυτόχρονα. Και είναι και όλοι τους κουκλιά! Εκτός από κουκλιά είναι και παιδιά. Γιατί παίζουν επί σκηνής μπάσκετ και μπουγέλο και τολμάνε να βρέξουνε και τις κυρίες της πρώτης σειράς, που έχουν πληρώσει 65€ το εισιτήριο, χωρίς να φοβούνται μην φάνε ξύλο!

Θα μου πείτε: "καλά ήρθες εν έτει 2010 να μας μιλήσεις για τους Stomp; Να μας μίλαγες το 2000 να πούμε τι τρομερή ανακάλυψη!" Τι να κάνουμε ρε παιδιά! Εγώ το 2000 δεν ήξερα καν τι είναι το ίντερνετ! Άσε που από τότε τους έβλεπα σχεδόν κάθε χρόνο να έρχονται στην Ελλάδα και δεν είχα καταφέρει να πάω! Σήμερα όμως σαν από μηχανής θεός έπεσε στα χέρια μου μια προσκλησούλα και να 'μαι πάνω στην Ευτέρπη καρφί για το badminton!

Εντάξει. Δεν έχω λόγια. Περίμενα ότι θα κουραστώ. Περίμενα ότι από κάποιο σημείο και μετά θα γύριζε το κεφάλι μου από την πολύ φασαρία! Όχι! Κάθε κομμάτι ήταν καλύτερο από το προηγούμενο! Σκούπες, σπίρτα, αναπτήρες, κατσαρόλες, νεροχύτες, σκουπιδοντενεκέδες- σε μία σκηνή που από μόνη της είναι μία αισθητική απόλαυση- όλα παίζουν μουσική!

Όλα αυτά, στημένα σε πλαίσια μουσικοθεατρικής παράστασης, με το θεατή να γίνεται ενεργό μέλος. Θα πείτε πάλι ότι ναι, έχει γίνει κι αυτό τρελή μόδα με τη συμμετοχή του θεατή! Δεν είναι παντού τα πράγματα ίδια όμως! Όταν βλέπεις ένα ολόκληρο θέατρο, γεμάτο, να χειροκροτάει με πάθος, να ξεκαρδίζεται και να προσπαθεί να πιάσει, ενίοτε άπιαστους ρυθμούς, τότε κάτι διαφορετικό συμβαίνει!

Φώτα και σκηνικά απόλαυση! Η μουσική τους έκπληξη από την αρχή μέχρι το τέλος και η σκηνοθεσία πετυχημένη εκατό τα εκατό. Μέχρι και ο τρόπος που αντικαθιστούν όσα ... μουσικά όργανα καταστρέφονται κρύβει μία ολόκληρη φιλοσοφία που σε κάνει να το απολαμβανεις.

Μοναδικό défaut (κατ' εμέ πάντα): το νούμερο με τις βηχοροχάλες (για μένα που και μόνο η σκέψη μου φέρνει αηδία) θα μπορούσε να λείπει χωρίς καθόλου να μου λείψει. Αλλά κάτι τέτοια είναι απλά για να υπενθυμίζουν ότι η απόλυτη τελειότητα δεν υπάρχει. Άσε που όταν ένα ολόκληρο θέατρο αρχίζει να βήχει συνειδητοποιείς ότι ο βήχας είναι σαν το χασμουρητό: μεταδοτικός.

Τα εισιτήρια ξεκινάνε από 25€: μη λες κουβέντα. Το εισιτήριο για τον Αλκίνοο στον passport που παίζει ΜΟΝΟΣ του κάνει 20€. Άλλωστε οι stomp έχουν καθημερινές απώλειες υλικών! Ξεκινάνε να παίζουν με μια σκούπα ενάμιση μέτρο και οταν τελειώνει το κομμάτι έχει μείνει 30 σαντιμέτρ! Τους προλαβαίνετε μέχρι την Κυριακή 5 Δεκέμβρη!

No comments:

Post a Comment